Behandelingen

Eerste afspraak

Kom binnen in de praktijk aan de Kaaistraat 27 in Steenbergen. Je kan vooraf plaatsnemen in de wachtkamer, waar comfortabele fauteuils staan met voldoende tijdschriften tot je beschikking. De mondhygiënist komt je daar ophalen. Je wordt ook in de gelegenheid gesteld vooraf je tanden te poetsen. Tijdens de eerste afspraak voeren wij je gegevens in. Hiervoor hebben wij nodig:
• Je identiteitsbewijs
• Je pasje van de zorgverzekeraar
• Eventueel verwijskaart of -brief
• Eventueel informatie over medicatiegebruik

Je mond wordt bekeken
De mondhygiënist neemt daarna met jouw een aantal vragen door en vraagt naar relevante informatie over je mondgezondheid. Samen bespreken we je eventuele klachten. Vervolgens bekijken we je mondgezondheid. We doen metingen en bepalen hoe stevig het tandvlees om je tanden en kiezen sluit. Natuurlijk leggen we telkens uit wat we doen en laten we je zien wat wij in je mond opmerken.

Behandelplan en begroting krijg je mee
Tijdens je bezoek stelt de mondhygiëniste direct een behandelplan op en geeft je een altijd een begroting van de kosten. Je krijgt ook informatie mee over je klachten, zodat je die thuis rustig kunt nalezen. We geven je ook direct tips en instructies om je mondgezondheid te verbeteren. Tijdens de eerste afspraak is er voldoende tijd beschikbaar om je vragen te beantwoorden. De afspraak duurt in totaal ongeveer 30-45 minuten.

Samenwerking met de tandarts of parodontoloog
Wij verzorgen met regelmaat de rapportages naar je tandarts, zodat deze een goed beeld krijgt van de gezondheid van je tandvlees. Indien noodzakelijk, kan er een verwijzing plaatsvinden naar de parodontoloog. Dit gebeurt altijd in overleg met jouw en je tandarts.


Ik heb parodontitis of tandvleesontsteking

Als je op de verkeerde manier poetst, kan er tandplak achterblijven. Als deze tandplak blijft zitten, verhardt het en wordt het tandsteen. Plak en tandsteen bevindt zich niet alleen tussen de tanden, maar ook in de smalle spleet tussen de tand en het tandvlees, dit noemen wij de pocket. Blijft het tandsteen in deze pocket zitten, dan gaat het tandvlees ontsteken. Dit noemen wij gingivitis. De plak of tandsteen die zich onder de tandvleesrand bevindt, kan alleen door de mondhygiënist worden weggehaald. Tandsteen, plaque en aanslag worden verwijderd met een ultrasoonapparaat, handinstrumenten, een zoutstraler en door middel van polijsten. Hierdoor kunnen je tanden er na de behandeling witter uitzien en gladder aanvoelen.

Als de gingivitis blijft bestaan kan het overgaan in parodontitis. Parodontitis is een voortdurende en sluimerende ontsteking van het kaakbot en weefsel waar de tanden en kiezen in verankerd zijn. Bij parodontitis kan het tandvlees rood en gezwollen zijn. Ook kan het gaan bloeden bij het poetsen, flossen of eten. Het tandvlees kan op den duur gaan terugtrekken. Een vieze smaak of een slechte adem kunnen duiden op parodontitis. Parodontitis geeft zelden pijnklachten en kan daardoor lang onopgemerkt blijven. Als de ontsteking dus niet wordt behandeld, kan deze zich uitbreiden naar het onderliggende kaakbot waardoor er botafbraak optreedt. Het bot waar de tanden in verankert zijn verdwijnt dan en kan nooit meer terugkomen. Hierdoor zullen de tanden en kiezen op den duur los gaan staan en verloren gaan.

Wat is het risico?
Het risico van parodontitis is dat je tanden of kiezen los kunnen gaan staan en uiteindelijk verloren kunnen gaan. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat parodontitis ook een risico is voor de algehele gezondheid. Mensen met ontstekingen aan het tandvlees lopen meer risico op het krijgen van diabetes en hart- en vaatziekten. Verder lijkt er een verband bij het ontstaan van nierziekten, alzheimer en bij zwangerschap kan het leiden tot vroeggeboorte van de baby of een baby met een te laag geboortegewicht. Ook worden allerlei huidaandoeningen, kanker, obesitas, darmziekten en reumatoïde artritis gelinkt aan parodontitis. Iets waar al veel onderzoek naar wordt gedaan en wat we op de voet volgen. 

Een bezoek aan de mondhygiënist is daarom meer dan alleen maar een luxe!

Wij kunnen vaststellen of je parodontitis, of het voorstadium gingivitis hebt. Wij controleren je tandvlees waarbij we de diepte van de pockets op eenvoudige wijze met een instrument meten. Bij alleen tandvleesontsteking (gingivitis) is de diepte van de pocket hooguit 3 mm. Bij parodontitis is de diepte van de pocket minimaal 4 mm. De bloedingen en beweegbaarheid van de tanden en kiezen worden ook genoteerd. Zo kunnen wij zien hoeveel kaakbot er al is afgebroken en wordt er met jouw een uitgebreid behandelplan opgesteld. Een professionele gebitsreiniging zoals bij gingivitis zal dan niet meer volstaan.
Bij deze intensieve behandeling(en) halen we de oorzaak van de ontstekingen (tandsteen, tandplak en ontstekingsweefsel) met of zonder verdoving weg. Dat is erg belangrijk om de parodontitis te kunnen stoppen. Kaakbot dat weg is komt niet meer terug. Voor het behoud van je tanden en kiezen is snel handelen dus wenselijk.


Ik heb veel gaatjes of andere mondproblemen

Ieder gebit kan te maken krijgen met tandsteen of aanslag. Ook gevoelige tandhalzen en teruggetrokken of bloedend (ontstoken) tandvlees zijn veelvoorkomende ongemakken. Voorkomen is beter dan genezen. Daarom is het verstandig om al vanaf jonge leeftijd regelmatig een mondhygiënist te bezoeken. Iedereen kan rechtstreeks bij de mondhygiënist terecht. Ook als je veel gaatjes (cariës) hebt, gevoelige tanden, een droge mond, overmatige gebitsslijtage of last hebt van een slechte adem, kan de mondhygiënist uitkomst bieden. Deze klachten betekenen lang niet altijd dat er sprake is van een slecht gebit. Maar het is wel belangrijk dat de mondhygiënist ze behandelt om erger te voorkomen. Of liever nog, dat je samen met de mondhygiënist de aandoeningen voor bent met regelmatig onderhoud. Preventieve mondzorg dus.
Allesoverhetgebit.nl

Share by: